top of page

Midsommer i naturen

To år siden starten - og vi elsker stadig naturen

Bål i naturen er ikke kun til Skt. Hans - og maden i gryden kan også være en Grøn Sundhed-oplevelse...

Forum for Grøn Sundhed er nu ved at tage hul på sit tredje år som forening, og det gør vi med endnu større appetit på livet i naturen - og med naturen.

Appetit er et nøgleord i denne sammenhæng, for vi får ja næsten alle vores fødevarer fra naturen, selv om de er på omveje, inden vi sætter dem til livs... Og det er den vigtigste grund til, at bestyrelsen har vedtaget, at vi er nødt til at inddrage den sundhed, der kommer gennem indtagelse af sunde råvarer fra naturen, i vores arbejde med grøn sundhed.

Både haveterapi og socialt landbrug er jo i forvejen områder, der omfattet af den gældende definition på Green Care - som er det, vi har valgt at oversætte til Grøn Sundhed - og her er det jo det terapeutiske ved selve dyrkningen og opholdet i de grønne omgivelser, der er i fokus. Samvær og samarbejde med dyr er naturligvis også elementer i denne sammenhæng. Men det primære er jo, at vi oplever naturen som sansende væsener, og derfor er det både den sanselige oplevelse af omgivelserne og de oplevelser, vi får, når vi smager på det, vi dyrker, lugter til en blomst, eller når vi stuver ukrudtet over alle ukrudt, skvalderkål, og serverer det som tilbehør til en dejlig ret med nye kartofler.

Derfor blev vi enige om, at det var en lidt kunstig skelnen, når vi kun forholdt os til de visuelle oplevelser af de grønne omgivelser, og ikke tog både hørelse, lugtesans og smagssans med i oplevelsesbuketten. Og herfra var der jo ikke langt til at se på brugen af duftende æteriske olier og deres sundhedsfremmende virkning, eller inkludere nydelsen af frisk plukket frugt som en Green Care eller Grøn Sundhed-oplevelse.


Haveterapi er grøn sundhed - og grøntsager er også sunde at spise
Køkkenhave er Grøn Sundhed - også når den kommer med ind i gryden...

Det betyder ikke, at vi vil gå kogebogsforfattere og kokke i bedene, men blot at vi finder, at også dyrkningen af urter med helbredende eller lindrende egenskaber bør være med i betragtning, når vi forholder os til, hvordan vi opnår bedre fysisk og mentalt helbred gennem naturen. "Holistisk" er nok det tillægsord, der bedst dækker denne tilgang, og det er den, vi ønsker at fremme, fordi Grøn Sundhed bliver mere og mere væsentlig på så mange måder, i samme omfang som mange af os fjerner os fra natur og dyrkning af vores egne råvarer i hverdagen.

Vi håber, vores medlemmer vil synes om dette fokus, og se det som en inspiration, der lægger op til at inddrage alle sanser i oplevelsen af naturen - og nyde godt af indtagelsen af det, naturen byder på, både med hensyn til sund ernæring og helsebringende produkter.

2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page